Heading Sans

Heading

Heading

Heading

Heading

Heading
Heading

Heading Serif

Heading

Heading

Heading

Heading

Heading

Heading
Heading

Klictix maakt gebouwen gezonder, energiezuiniger en winstgevender.

Dit doen we door duurzaamheidsadvies te onderbouwen met energie- en binnenklimaatmonitoring.

Klictix maakt gebouwen gezonder, energiezuiniger en winstgevender.

Dit doen we door duurzaamheidsadvies te onderbouwen met energie- en binnenklimaatmonitoring.

Daarom Klictix

Het resultaat: meer geld voor het onderwijs en een gezondere plek voor leerlingen en medewerkers. Het resultaat: meer geld voor het onderwijs en een gezondere plek voor leerlingen en medewerkers.

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Volg eenvoudig
waar Klictix
mee bezig is
via LinkedIn

LinkedIn
Verminder energie-
verbruik

Eerste stap: start met energiemonitoring

De eerste stap naar minder energieverbruik is het starten van energiemonitoring. Want meten = weten.

Wist u dat >90% van alle gebouwen in Nederland ondertussen een slimme meter heeft?

Deze slimme meters verzamelen elke 15 minuten het energieverbruik en sturen dat eens per dag door naar de energieleverancier. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om te toetsen hoe het gebouw (energetisch) presteert maar ook om onnodig verbruik op te sporen. In de meeste gevallen kunnen we starten met energiemonitoring door één druk op de knop en maken we gebruik van de bestaande slimme meters in gebouwen. Let op! Wanneer u EED-plichtig bent voldoet u ook meteen aan de monitorings-eisen die hieraan gesteld worden.

De tweede stap: verminderen van onnodig verbruik

Ieder gebouw heeft een eigen ‘energieprofiel’. Dit profiel zegt iets over hoe het pand gebruikt wordt en wanneer bijvoorbeeld verlichting of apparatuur aan staat. Door gebruik te maken van de inzichten uit energiemonitoring kun je zo’n energieprofiel opstellen. Hierdoor zien we bijvoorbeeld hoeveel energie er overdag wordt gebruikt maar ook in de nacht of in het weekend. Uit ervaring weten we dat er vaak onnodig energie wordt verbruikt in de vroege ochtend of late middag/avond. De boosdoener is meestal verlichting of ventilatie die onnodig aanstaat.

Lichtschakelaar uitschakelen
Hier is plek voor een eventuele omschrijving van de afbeelding.

De derde stap: het optimaliseren van bestaande installaties

De volgende stap is het optimaliseren van de bestaande gebouwinstallaties. Wanneer heeft u voor het laatste naar de instellingen van ventilatie of verwarming gekeken? We hebben gezien dat in circa 80% van bestaande gebouwen de regeling niet goed aansluit bij de gebruikstijden.

Een simpele verstelling van de kloktijden kan zomaar 5-10% schelen op de energierekening!

De vierde stap: de aansluitwaarde checken

In het geval van een grootverbruik aansluiting, wordt een deel van de vaste energiekosten bepaald door de aansluitcapaciteit. Voor locaties met een grootverbruik aansluiting worden verbruikspieken in kaart gebracht om te bepalen of de aansluitwaarde aansluit bij de piekbelasting. Verbruikspieken kunnen bijvoorbeeld worden verminderd door apparatuur in volgorde in te schakelen i.p.v. alles ineens. Dat bespaart u zomaar weer een hoop geld.

Lichtschakelaar uitschakelen

De vijfde stap: good housekeeping

Energieverbruik is gekoppeld aan hoe medewerkers een gebouw gebruiken. Gewoontes en gedrag beïnvloeden het energieverbruik zonder dat gebruikers daar al te bewust van zijn. Vanuit de energiemonitoring kunnen we bepaalde gewoontes opsporen. Door uw medewerkers hiervan bewust te maken dringt u het energieverbruik nog verder terug.