Energielabel C verplicht voor kantoren
Energielabel C verplicht voor kantoren

Sinds 1 januari 2023 is een energielabel voor kantoorgebouwen verplicht. Ieder kantoor groter dan 100m2 moet dan minimaal energielabel C hebben.

Invoering van deze labelverplichting ziet de overheid als een belangrijke stap om de CO2-footprint van kantoren terug te dringen. In 2050 moet de gebouwde omgeving bijna CO2-neutraal zijn. Als een kantoorpand vanaf 2023 energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar ervan een boete van maximaal 81.000 euro of moet je het pand sluiten.

Sinds 2023 is energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden. Voldoe je hier niet aan dan riskeer je een boete of sluiting.

De Energie-Index

Energielabel C komt neer op een Energie-Index van maximaal 1,3. De Energie-Index is een waarde die de energieprestatie van een gebouw weerspiegelt en die tot stand komt via een berekening. Hoe lager de Energie-Index, des te beter is de ‘energieprestatie’ van het gebouw. Een groot gedeelte van de kantoorgebouwen voldoet nog niet aan deze norm. Eigenaren van kantoren met een label D t/m G moeten dus aan de slag om hun kantoren energiezuiniger maken. Hieronder stellen wij enkele energiebesparende maatregelen voor die het meeste effect hebben op een hoger energielabel:

  • Vervang huidige verlichting overal voor LED-verlichting;
  • Vervang conventionele ketels voor HR-ketels;
  • Vervang glas voor HR++ glas voor betere isolatie;
  • Zorg voor goede isolatie van daken, gevels en vloeren.
Download

Begin met energiemonitoring

De te nemen maatregelen zijn veelal installatietechnisch van aard, maar inzicht in het energiebeheer van je pand kan ook helpen. Energiebeheer begint met energiemonitoring,  ofwel het verzamelen van data over het energieverbruik van je gebouw. Organisaties krijgen inzicht in waar de besparingsmogelijkheden precies zitten en wat de meest effectieve manier is om deze besparingen te realiseren. Maatregelen die eenvoudig zijn door te voeren, waarmee al tot 25 procent kan worden bespaard.

Met eenvoudig door te voeren maatregelen, kan er al snel tot 25 procent worden bespaard.

Daarom Klictix

Onze kracht is het vereenvoudigen van complexe vraagstukken naar begrijpelijke taal. Wij helpen bij het realiseren van een duurzaam en comfortabel gebouw door monitoring en advies op maat.