Bezettingsgraadmonitoring: dé oplossing om kantoorruimte beter te benutten!
No items found.
Wist u dat wij bij Klictix ook kunnen ondersteunen in bezettingsgraadmonitoring? Wat houdt dit eigenlijk in? Vragen die aan bod komen in deze blog over een van onze nieuwste producten!

Wist u dat wij bij Klictix ook kunnen ondersteunen in bezettingsgraadmonitoring? Wat houdt dit eigenlijk in? Vragen die aan bod komen in deze blog over een van onze nieuwste producten!

Wat is bezettingsgraadmonitoring?

Bezettingsgraadmonitoring is het actief meten en inzicht generen in het aantal bezette (werk)plekken in een gebouw. De bezetting wordt gemeten middels bewegingssensoren op de werkplek en is gekoppeld aan ons binnenklimaatmonitoringportaal.

Waarom bezettingsgraadmonitoring?

De laatste jaren is er in toenemende mate aandacht voor het flexibel omgaan met werkplekken oftewel flexwerken. Flexwerken biedt de werkgever de mogelijkheid om slimmer om te gaan met de aanwezige ruimte in het gebouw. Veel mensen werken tegenwoordig deeltijd of gedeeltelijk thuis. De werknemer krijgt daarnaast de kans om zelf te bepalen waar in het gebouw hij/zij plaatsneemt om zijn/haar taken uit te voeren. Genoeg reden om niet een werkplek in te richten voor elke (deeltijd) werknemer die in dienst is!

Bezettingsgraadmonitoring biedt inzicht in hoe een werkplek wordt benut en welke werkplekken beschikbaar zijn. Het is hiermee een belangrijke tool in het omgaan met deze flexibele werkomgeving. Waarom?

1.  Het is de basis van het beter managen van (variërende) drukte op de werkvloer.

2.  Het maakt het reserveren van werk- en overlegplekken mogelijk.

3.  Het gaat het ‘handdoekje leggen’ van werkplekken tegen.

No alt text provided for this image
Klictix portaal voor real-time bezettingsgraadmonitoring

Wat is de ervaring met bezettingsgraadmonitoring?

Graag nemen wij onze bedrijfslocatie aan de Schijfstraat 12 te Oisterwijk als voorbeeld. Sinds begin dit jaar monitoren wij hier de bezetting van onze aanwezige werk- en overlegplekken. Met welk doel? Slim omgaan met de beschikbare werkruimte.

Waarom is dit nodig? Omdat wij bij Klictix beschikken over 0,7 werkplek per werknemer. Iets wat in deze tijden zeker niets bijzonders is. Wat wel bijzonder is, is dat Klictix samen met partner en huisgenoot Klictet actief aandacht besteedt aan het stimuleren van werknemers om op rustige dagen op kantoor te werken. Er wordt gekeken naar de bezetting op kantoor door de week heen en hoe dit zich verhoudt tot de dagen waarop collega’s thuiswerken. Wat zeggen de metingen?

De conclusie is dat de werkplekken op het kantoor gemiddeld voor 86% procent bezet zijn. Met andere woorden, de werkplekken zijn goed afgestemd op het aantal werknemers en hun individuele thuis/kantoor werkverdeling. Mochten er nog drukke dagen zijn, waar de meeste werkplekken bezet zijn, dan kunnen collega’s direct zien hoeveel werkplekken er beschikbaar zijn (geweest) op kantoor. Dit maakt het gemakkelijker om toekomstige thuiswerkdagen anders te plannen c.q. bij te stellen.

No alt text provided for this image
Iedere werkplek is uitgerust met een draadloze bewegingsmelder

Hoe is de bezetting gedurende de dag?

Figuur 1 geeft weer dat veel medewerkers al vroeg beginnen. Om 8:00 uur is er namelijk al een hoge gemiddelde bezetting. Aan het einde van de middag gaat men vaak ook op tijd naar huis. Dit zien we terug in de bezettingscijfers rond 16:00 uur (<50%) en 17:00 uur (<25%).  

No alt text provided for this image
Figuur 1. Gemiddelde bezetting per werkuur per dag van alle werkplekken

Als we kijken op jaarniveau zien we dat in diverse maanden de bezetting beperkt is (zie figuur 2). Zo is er een lage bezetting in de maanden april (waarin veel werknemers vrij nemen), augustus (tijdens de bouwvakantie) en in december (rond de Kerstdagen). De vakanties hebben indirect een invloed op de bezetting in de ‘overige’ maanden. Zo is zichtbaar dat de bezetting het hoogste is in de maanden waar weinig (verplichte) vrije dagen worden opgenomen. Het stimuleren van het gespreid opnemen van vakanties kan dus ook bijdragen aan het terugdringen van de benodigde capaciteit in werkplekken!

No alt text provided for this image
FIguur 2. Gemiddelde bezetting per werkdag per maand

Conclusie

Bezettingsgraadmonitoring is niet weg te denken uit het flexwerken van vandaag de dag. Het helpt u als werkgever beter inzicht te krijgen in het gebruik van de aanwezige werkplekken en kan uw werknemers helpen in het vinden van een (rustige) werk- of overlegplek. In combinatie met binnenklimaatmonitoring, in hetzelfde portaal, kan het zelfs gevorderde inzichten bieden in het binnenklimaat bij verschillende bezettingsgraden.

Wilt u weten wat bezettingsgraadmonitoring voor u kan betekenen?

Ontdek onze diensten

No items found.

Neem direct contact met ons op:

Neem contact op met
Cas

Laat je gegevens achter en we helpen je op weg!

Bedankt, we nemen spoedig contact op!

Oei, er ging iets mis!
Neem contact met ons op via
info@klictix.nl